menu

Thomas von Fürstenfeld

Negyedik lépés: Telefonszám és Bankszámla

2014
január 19.

Először azt gondoltam, hogy a Biztosításokról írok a negyedik lépésben, de miközben írtam a szöveget, rájöttem, hogy a szerződéskötésnél végig szükség volt a telefonszámra meg a bankszámla számra is. Így most egy huszáros vágással kitérek ezekre, és beszúrom a biztosítások elé.

Ennek a kettőnek a sorrendje elvileg mindegy lenne, de a bankszámlánál is szeretik, ha van az ügyfélnek elérhetősége a postai és az email címén kívül. Így kezdem a telefonnal.

A tartalomból

Mobil szolgáltatók

Mobil szolgáltatók: van itt minden, kérem szépen, mint a búcsúban. Leszámítva a Telenort. Nagyon sok szolgáltató nagyon sok szolgáltatást kínál, mindegyik másban erős, lehet válogatni aszerint kinek mi a fontos.

Hallottam egy olyat - nem tudom, mennyi a valóságtartalma -, hogy igazából kiépített mobil hálózattal csak a T-Com (Deutsche Telekom) rendelkezik, minden más szolgáltató az ő hálózatát használja. Hogy akkor ezek a diverzáns mobil szolgáltatók mégis miért tudnak olcsóbbak lenni, mint a T-Com-nál, ha tőlük bérlik a vonalat? Pont azért, mert bérlik. Ha mindenki bérli, akkor a T-Com-nak teljesen mindegy, honnan jön be a pénz: az ügyfelektől, vagy a szolgáltatóktól. Így aztán rossz nyelvek szerint a T-Com nem is igazán az a kimondott ügyfélbarát szolgáltató. De mint mondtam, nem tudom, hogy ez mennyire van így. Kinek-kinek az egyéni döntése kell, hogy legyen, hogy mit miért választ. Elmondom az enyémet.

Alapvetően én az a saját káromon tanuló típus vagyok, vagyis bárkinek és bárminek képes vagyok feltétel nélkül bizalmat szavazni. De csak egyszer. Mert, ha viszont csalódok valamiben (vagy valakiben), akkor azt hosszú évekre képes vagyok tiltólistára rakni, és csökönyösen elfordítani a fejemet tőle, még akkor is, ha később ettől megint csak én járok rosszabbul. Ez volt otthon is. De hiába akartam hátat fordítani az aktuális csalódásnak, egy idő után elfogytak a lehetőségek, és nem marad választás. Telefon kellett, így hiába lett nagyon elegem a sok évi piros-kék-magenta triumvirátus méregdrága antiszolgáltatásaiból - amikor a szomszédban töredék árakon lehetett telefonálni és internetezni -, muszáj volt választani.

Épp emiatt itt Németországban gondolkodás nélkül választottam inkább egy ismeretlen szolgáltatót. Hogy mi alapján döntöttem? Nagyon egyszerű, ugyanakkor szakmailag megindokolhatatlan döntést hoztam: munkából hazafele menet, amelyik elsőre megtetszett. Így lettem most az O2 ügyfele. Bementem a boltba, kerestem valakit, aki tud angolul és kértem egy SIM kártyát. Ekkor jött az első fontos információ, amire nem figyelmeztetett senki: ELŐFIZETÉST CSAK BANKSZÁMLA BIRTOKÁBAN VEHETSZ.

Szóval, ha te a havidíjas szolgáltatást preferálod, akkor előbb a bankot intézed, bár kicsit 22-es csapdája, ha ott meg kérik a német mobilszámot, de csak magyar van. Megoldás: veszel egy SIM-et és egy feltöltőkártyát, majd, amikor megvan a bankszámla is, megint bemész, és átkonvertálod az csomagodat feltöltősből előfizetőssé. Egyszerű, nemigaz?

SIM kártya: egyszeri kiadás: 9.99€

Feltöltőkártya: mivel nekem fontosabb az állandó Internet elérés, minthogy sok percet telefonálhassak, ezért az otthon megszokott 500 MB-os limittel választottam csomagot, viszont így ez most 15€ volt. Ha majd átmegyek előfizetősbe, akkor egy olyan csomagot választok, ahol 2-3 GB a forgalmazási limit, és az sem fog többe kerülni. Ja és nem kell hűség időzni sem. Persze, ha van hűség idő, akkor jobbak a feltételek. Itt azért több mindenből lehet választani.

Amikor megveszed a SIM kártyát, természetesen kell szerződést kötni. Ehhez viszont kelleni fog a szokásos Regisztrációs lap (Anmeldung), és a személyigazolvány/útlevél, ugyanis még nem vagy fél éve az országban. Aztán mivel nem akartam, hogy a régi számomon ne érjen el senki, főleg ne az otthoni banki SMS szolgáltatás a pénzmozgásról, így bementem az első Saturnba (pont volt egy 200 méterre), és megvettem a legolcsóbb maroktelefont, amit árultak, ez 16€ volt.

2017.12.21.
Na most ez az egész úgy en bloc megváltozott. Ahány hely, annyiféle intézési mód. Van, ahol nem kérnek semmilyen Anmeldungot, sőt van olyan bank(fiók), ahol nem is követelik meg a telefonszám létét. Szóval mindenki nézzen szépen körbe a piacon, válassza ki, ami neki kell, és azt vegye meg, véletlenül se ragaszkodjon ahhoz, amit én itt leírtam, mert nem tudhatom, hogy az adott helyen és időben mi a trend. Ez csak az én sztorim volt 4 éve, akként tessen rá tekinteni.

Hallomásból tudom

  • Ha te az a fajta vagy, aki a telefont a leghagyományosabb funkcióra használod, vagyis beszélsz rajta, és leginkább Magyarország irányába szeretnél telefonálni, akkor neked a Lebara Mobil kell.
  • Ha csak netezni akarsz, akkor jól jöhet az Alditalk Internet Flatrate csomagja (igen, ez az az Aldi). Bár erről hallottam már olyat, hogy sokkal hamarabb leszámolják a limitet, mint amit valójában forgalmaztál.

Nagyjából 10-20 perc, és máris egy +49-es mobilszám boldog tulajdonosa leszel.

2017.12.21.
Az elmúlt 4 évben sok minden változott, fogalmam sincs, hogy van-e még a fent említett Alditalk csomag. Illetve több, mint valószínű, hogy vannak újabbak, és jobbak is. Lebarát a párom használ, de őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan számolják el a havi feltöltés. Minden hónap 12. napján rátolok 20€-t, és az nagyjából bejárja, de előfordul, hogy hamarabb "fogy" ki a nafta a csomagból. Nem sikerült kideríteni, hogy milyen limit szerint, mert a telefon szerint se a beszélgetési idő, sem pedig az adatforgalom nem lépte át a szerződésben foglaltakat.

Bankszámla

Bankszámlát se sokkal bonyolultabb nyitni, mint ahogy telefonszámot szerezni. Bankból Münchenben - és gondolom ez Németország szerte így van - annyi van, mint macskán a szőr. Viszont, hogy ne legyünk teljesen elveszve, a bankok fogták magukat és úgynevezett Cash poolokba szerveződtek. Ha van egy számlád egy banknál, ami valelyik Cash poolhoz tartozik, akkor az összes másik, ugyanahhoz a Cash poolhoz tartozó bank ATM-jeiből ingyen tudsz pénzt felvenni. Ha viszont másikhoz tartozik, akkor 5€-ba kerül. Ezért érdemes megnézni, hogy a mozgáskörzeteden belül milyen bankok vannak, azok mely Cash poolhoz tartoznak, és ennek megfelelően érdemes választani. Mert szolgáltatásokban viszont egymásra licitálnak, szinte teljesen mindegy, melyiket választja az ember. Ha nem tudsz dönteni, akkor már olyan apróságok billenthetik ki a mérleg nyelvét, mint a nyitva tartási idő, vagy hogy tetszik-e a bank logója.

Én egy egyszerű folyószámlát (Girokonto) szerettem volna nyitni, SMS szolgáltatással, netbankkal, alacsony költéséggel, hitelkártyával. Nos majdnem minden teljesült, leszámítva a hitelkártyát, de ez máshol se teljesült volna két olyan okból kifolyólag, ami tökéletesen lefedi egymást:

  • nem tartózkodok 6 hónapja az országban
  • a munkahelyen most kezdtem a 6 hónapos próbaidőt, és próbaidőre nem adnak hitelkártyát.

Vagyis 6 hónap múlva lehet csak visszatérni a hitelkártya témára. Addig is felajánlották a számlahitel lehetőségét, amit én köszönettel visszautasítottam, mert én szeretek mindig csak annyival gazdálkodni, ami a rendelkezésemre áll, másrészt a hitelkártyát csak az online vásárlások miatt szerettem volna igénybe venni.

2017.12.21.
A 6 hónap is, meg a próbaidó is lejárt, így most már van hitelkártyám. Eredetileg az online vásárláshoz kellett, de azóta már szinte mindenhol lehet használni a PayPal-t is (még az XBox előfizetéshez is), így az egyetlen felhasználási módja az maradt számomra, hogy pénzt vegyek fel "idegen" ATM-ekből.

Itt Németországban van egy érdekes dolog, amire többen is felhívták a figyelmemet. Bár azt nem tudom, hogy minden banknál így van-e, de a hitelkártyával nem tudsz vásárolni a boltban. Benzinkút, gyógyszertár stb. az mind ok, de a boltokban (Aldi, Lidl, Tengelmann, Edeka) nem működik, csak a rendes bankkártya. Ennek az okát nem tudom, de sejteni vélem, hogy a kifizetéssel lehet kapcsolatban.

Másik érdekes dolog, ami viszont nagyon fog tetszeni, ha igaz, hogy hitelkártyával ingyenes a készpénzfelvétel az ATM-ekből Cash pooltól függetlenül az egész országban. Sőt talán az egész euró övezetben is, de ennek majd még utána fogok nézni alaposabban. De hogy még jobbat mondjak, itt nem zargatnak azzal, hogy hónap 15-ig fizesd vissza, amit a hitelkártyáról felvettél, vagy költöttél, hanem beállíthatod, hogy a számládról maximum mekkora összeggel rendezzék a kártyatartozásodat. Tök jó, nem? Ja, azt meg már csak zárójelben említem, hogy nincs kamat a hitelkártya tartozásra (jelenlegi információim szerint). Ezek után megértem, hogy miért van akkora nagy bajban a német gazdaság. Ja, hogy nincs is bajban? Nahát!

A bankszámla nyitáshoz itt is nagyjából a már megszokott iratok kellenek:

  • regisztrációs lap (Anmeldung)
  • útlevél
  • munkaszerződés - mert, ha egy bizonyos összeg fölött van a havi nettód, akkor annyira ingyen van az egész számlavezetés, SMS szolgáltatás, a pénzátutalás, a netbank meg minden, hogy otthon a “díjnullázó bekaphassa”.
  • telefonszám – lehetőleg +49
  • email cím

Amennyiben olyankor mész számlát nyitni, mint én, vagyis este 7-kor, akkor nem fogják tudni egyből megcsinálni a számládat, ugyanis fel kell hívniuk a SCHUFA-t, hogy leellenőrizzék, hogy nem vagy-e rajta valami adóslistán, vagy valami hasonló. Ámde a SCHUFA-nál is csak 6-ig dolgoznak. Semmi baj, egyeztetnek veled időpontot másnapra, vagy amikor neked jó, és várni fognak. Mikor odamentem időre, azonnal fogadtak, nem kellett várnom. Ugye mondtam, hogy minden furmányos kerülőutat, és buktatót megjárok? De nem is baj, hadd edződjön kicsit az életrevalóságom…

Nos, ha ez is megvan, és mindent aláírtál, akkor kapsz egy halom papírt rajta BIC és az IBAN számoddal. Ezeket is le kell majd adni a munkahelyeden a HR osztályon. Viszont minden egyebet (bankkártya, PIN kód, netbank hozzáférés) majd szepen egyesével fognak postázni. Ugye kiírtad már a nevedet a postaládára???

Nagyjából ennyit akartam hirtelen elmondani a mobilról és a bankszámláról. Nem vette igazán igénybe a kreativitásomat ezen szolgáltatások beszerzése; az SCHUFA-s lekérdezés miatti csúszás ellenére is minden olajozottan, flottul ment. Kicsit még szokatlan érzés… A következő bejegyzés már tényleg a biztosításokról fog szólni. Már meg van írva, csak átküldtem szakértői véleményezésre egy újdonsült ismerősömnek.